27 december 2013
En dan het buurpand met het uithangbord: in de jaren 1860 woont daar toch weer A.J. Dieveler (1821), die weer eerder tegenkwamen als leerling-bierbrouwer bij Deppe. Hij is dan logementhouder, heeft blijkbaar de zaak van Deppe overgenomen. Het wordt dus weer wat waarschijnlijker, dat op de foto het pand nog steeds een logement is. Maar later gaan de zaken minder, in 1877 overlijdt hij als ?daglooner? in de Notenboomstraat. Zijn vrouw J.C. Harperink werkt dan als breister.

27 december 2013
Een andere dochter van Deppe, Maria Elisabeth (1829), was getrouwd met aannemer B.A. Wiegerinck (1829). Zij woonden in de jaren 1860 nog in het Bergsmapand, dat dus van haar vader geweest was. Zou aannemer Wiegerinck het pand de huidige monumentale uitstraling gegeven hebben? Overigens is de Deppe-connectie is ook te zien bij de aanleg van de tramlijn van Groenlo naar Lievelde: de regering geeft dan aan de burgemeester en aan wethouder J.B. Weenink en aannemer B.A. Wiegerink het recht om de benodigde gronden voor het spoortracé te onteigenen. Deze zwagers (beide met een dochter van logementhouder/bierbrouwer Deppe getrouwd), gaan dus samen in zaken ten behoeve van de trambaan naar Lievelde.

27 december 2013
Als deze foto inderdaad uit 1875 is, was de heer Deppe niet meer de bewoner van de grote panden links op de foto. Hij was in 1792 geboren in Pruissen, was sinds 1816 in Groenlo. Hij vertrok in 1859. Een dochter van Anton Deppe, Engelina Christina Deppe, trouwde in 1851 met Johannes Bernardus Weninck. Een kleindochter van dit stel trouwde later met Theo de Groen (1895-1972).

27 december 2013
Tot nu toe kon ik de bierbrouwer Deppe uit de Beltrumsestraat niet met zekerheid koppelen aan logement de Roode Leeuw. Maar zojuist vond ik een advertentie uit de Arnhemsche Courant van 17 augustus 1837, waarin wordt aangekondigd dat ?het verlengen, verbreeden en verhoogen der R.K. kerk? zal worden aanbesteed ?ten huize van A.P. DEPPE, in het Logement de Roode Leeuw te Groenlo?. Die kerk was trouwens de Waterstaatskerk.

27 december 2013
Zijn er begin jaren negentig niet nog restanten gevonden bij Bergsma in de tuin die te maken kunnen hebben met deze voormalige brouwerij? Dat heeft toen nog in de krant gestaan.
Ans Luiken
27 december 2013
Maar je bent wel weer diep in de materie gedoken Dirk. Ben benieuwd naar hert vervolg.

27 december 2013
Het witte huis links en het rechts daarvan gelegen huis met uithangbord (Bergsma en voormalig "Broekenhuis") zijn volgens het kadaster van 1832 eigendom van Antony Joseph Stephen Deppe. Achter in de tuin van het huis met het uithangbord staat dan een brouwerij. Later vind je de heer Deppe in het bevolkingsregister terug als bierbrouwer. Er staat ook een leerling-bierbrouwer op dat adres: Antonius Johannes Dievelaar. In november 1853 trouwt hij met een Johanna Cristina Harperink. Zijn beroep is ook tapper (hij verhuist later naar de Mattelierstraat, rechts van "De Moriaan")). In december 1853 is er een openbare verkoping doo notaris Weyn van 'logement De Roode Leeuw" in het centrum van Groenlo, met achtergelegen bierbrouwerij. Het is aantrekkelijk om aan te nemen dat het huis met het uithangbord het voormalige logement De Roode Leeuw is. Verder bewijs daarvoor heb ik nog niet gevonden.
Arie bragt
26 december 2013
Vanaf welke kant is deze foto genomen,erg mooi wel wat onduidelijk, maar toch. Kan het grote huis links het pand zijn van voorheen Nales, of dat van Dr Bergsma?

26 december 2013
Foto in de richting van de markt. Links het pand op de hoek met de Notenboomstraat. Het witte huis links is volgens mij later het huis van Bergsma geworden. Veel veranderd hier. De stoepen nog particulier, met stoephekken. En rechts nog veel stadsboerderij-achtige gebouwen met grote niendeuren.
f.n
26 december 2013
Huis rechts en het. Huisje daarnaast is het huidige ter stal. Daarnaast het witte huis nu bakker Nales ook toen al daarnaast de stadsboerderij waar in de jaren 1940 de fam. Bekkenutte woonde en achter den indeure had bouwbedrijf Reukers zijn opslag van bouwmateriaal