​SIB krijgt fotocollectie Polarcup/Monocon

GROENLO - De fotowebsite ScherpInBeeld (SIB) heeft zaterdagmiddag 11 juli een nieuwe foto- en filmcollectie in ontvangst genomen. De foto’s en films laten de activiteiten van Monocon, Polarcup en Huhtamäki vanaf 1997 zien.

Tom Wijnen was werkzaam bij de Monocon, Polarcup en het latere Huhtamäki, hij volgde jarenlang de activiteiten van het bedrijf en haar medewerkers. Zette alles op foto en video. Het betreft onder andere: beurzen, bedrijfsrecepties, personeelsuitjes, afscheid oude locatie, nieuwe locatie, introductie film en machine films. In totaal gaat het op 23 videobanden en fotoboeken die door SIB gedigitaliseerd zullen worden. “Wij zijn erg blij met deze bijzondere collectie”, vertelt André Avesaat voorzitter van Scherpinbeeld.

Zoon Joris Wijnen, woont nu in Arnhem maar komt uit Groenlo. Hij wilde dat de foto’s voor iedereen toegankelijk zouden zijn. Hij deed een oproep op de Facebookpagina ‘Ij bunt ‘n echten Grolsen als…’, waar kan het beeldmateriaal naar toe en wie kan het digitaliseren? “Vindt het belangrijk dat het beeldmateriaal bewaard blijft dat gemaakt is door mijn vader. Het beeldmateriaal moet toegankelijk zijn voor iedereen”, laat Joris weten.

De reacties op Facebook waren dat hij het naar SIB moest doen. Deze website laat foto’s en films zien uit het verleden van Groenlo. Ook wordt alles gecatalogiseerd en het is makkelijk te zoeken op de website.

 


 

Scherpinbeeld eindigt op de negende plaats

Gepubliceerd op 29 september 2016 

GROENLO – “We hebben maar acht websites voor ons en laten er bijna 300 achter ons”, vertellen de drie bestuursleden van de website Scherpinbeeld.nl nadat ze te horen hadden gekregen dat ze op de negende plek zijn geëindigd.

Donderdagmiddag 12 februari was de stichting Scherpinbeeld uitgenodigd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag omdat Scherpinbeeld.nl bij de laatste tien websites van de Geschiedenisonlineprijs.nl is geëindigd.

Historicus Maarten van Rossem en tevens voorzitter van de juryprijs heeft tien geschiedenisapps en –sites genomineerd en maakte daaruit de beste drie bekend. De winnaar van de juryprijs ontving een bronzen beeldje, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten.

Erik de Ree maakte de publieksprijs bekend. De eerste plaats kreeg een geldprijs van 1.250 euro, de tweede plaats 750,- en derde 500 euro. “Helaas wij zijn negende geworden. We hadden ruim 450 stemmen. Dat is niets vergeleken met de website die eerste is geworden. Deze had ruim 2.200 stemmen”, vertelt Marcel Houwer, van de stichting Scherpinbeeld.

“We zijn heel erg blij met deze plek. Het is toch niet niks dat je van de 300 websites bij de laatste negen eindigt. We moeten echt de mensen bedanken die de moeite hebben genomen om op Scherpinbeeld te stemmen. Namens de stichting Scherpinbeeld iedereen heel erg bedankt”, aldus Houwer.